Sök

Hundteamet Anna-Karin & Rut

Anna-Karin & Rut
Terapihunden Rut

Anna-Karin Källenfors

Anna-Karin är grundare av Sociala Tjänstehundar AB som driver www.terapihundar.se och teamar med den Portugisiska Vattenhunden Rut.

Efter att ha skapat sig en gedigen kunskap och erfarenhet genom att ha arbetat närmare 15 år med marknadsföring så var det dags att göra något nytt i livet. Ett genuint intresse av att hjälpa människor, ge tid och att få lyssna och hjälpa har lett till att jag och Rut har utbildat oss till skol- och terapihundsteam vid Hundens Hus i Sundsvall.

En utbildad hund som Rut kan göra stor skillnad för tex. personer som lider av oro och ångest, personer som hamnat i ofrivillig ensamhet eller isolering. Rut kan tex hjälpa till att skapa motivation till att en person orkar ta sig ut på en promenad, som leder till ett   ”walk and talk” som gör att allt känns lite lättare.  

Sedan vi tog examen har vi löpande arbetat med äldre dementa personer och då i huvudsak med en individ i taget men även mindre grupper. Vi har också hjälpt en tonåring som är väldigt rädd för stick från tex sprutor att hjälpa honom ta både vaccin men också viktiga blodprover. Samma individ har tandläkarskräck så här fick vi följa med till tandläkaren under tre gånger för att den sista gången då var han redo att laga hålen.

Ruts styrkor är att sprida ett lugn när det behövs.

Vi bor i Njurunda 2 mil söder om Sundsvall tillsammans med min man Peter den Portugisiska Vattenhunden Rut (180718) samt  8 frigående höns.

Du når mig på nedan kontaktuppgifter eller så skickar du formuläret längre ned:
Telefon: 070-267 83 03
Mail anna-karin@kallenfors.com 

Rut - Terapihund i Sundsvall
Portugisisk Vattenhund, född 180718

(

Rut & Tova
Rut & Tova

Gillar att

Egenskaper

Info

Kommun: Sundsvall
Län: Västernorrlands län
Förare: Anna-Karin Källenfors
Utbildad hos: Hundens Hus, Sundsvall

(Se beskrivning av de olika tjänsterna på vår sida om vad en terapihund är)

Ruts referenser

För en ”hundmänniska” är det självklart att gemenskapen med en hund gör gott i både kropp och själ och tillför många värden.  Det gäller förstås också för den som är blivit riktigt gammal. Men då är det inte längre praktiskt möjligt att själv ta hand om en hund.

Med hjälp av den noggrant utbildade och supersnälla portugisiska vattenhunden Rut och hennes matte Anna-Karin får min mamma, en gammal hundägare som snart fyller 90 år och lider av demens, nu möjlighet att återigen kontinuerligt umgås med en hund. Och Rut är inte vilken hund som helst! Hon klarar genom sin utbildning t ex att gå i koppel med mamma när hon kör rullatorn och att sitta lugnt och vänta när det är dags för paus. Hon vill gärna gosa och bli klappad vid fikastunden eller i sängen  och ger värme och närkontakt. Matte Anna-Karin är väl utbildad för rollen som hundförare och genomför uppdraget utmärkt med genomtänkt planering, stor omtänksamhet och snabb återkoppling till mig som anhörig.

Rut och Anna-Karin är tillsammans ett superteam för att möta den som är gammal och dement. Med dem på besök blir det enkelt att orka ut på promenad för frisk luft och motion. Det som också är tydligt är att själva umgänget med Rut och hennes matte , utöver själva promenaden, skapar vilja och ork tillklart mer social samvaro med andra. Det öppnar upp helt enkelt och blir en väg att bryta ensamhet och tristess. Kort sagt – att ge starkt ökad livskvalitet!

Jag är så tacksam för att Anna-Karin och Rut kom i min och mammas väg!

/Åsa (dotter)

Terapihunden Rut.

Vi har på SKB7 under vår-höst-19 haft den blivande terapi hunden Rut på praktik. Sammanlagt blev det 25ggr / 2gg i veckan.

De boende vi har här hos oss är Dementa, nästan alla har haft en hund en gång i tiden.

När Rut började hos oss så såg vi redan då vad mycket besöken betydde för våra boenden. Deras välbefinnande, igenkännande, skratt och den fysiska aktiviteten ökade. Många känslomässiga stunder blev det också. Minnena om djuren de ägt.

Genom att vi fick bilder på Rut så har vi inför alla träffar kunnat titta på bilderna och pratat om att hon strax kommer till oss. 

 

1 gg i veckan var Rut med 4 av våra boenden. De spelade bingo, gömde godis för Rut mm eller så satt dom och pratade med varandra och Rut fick sitta i deras knä eller i soffan bredvid dom. 

 

1gg i veckan så var Rut enbart med 1 boende. En kvinna som varit hundägare i hela sitt liv. Hon har en nackskada som gör att hon helst inte vill vistas ute bland andra människor. Och hon tror att ingen vill att hon kommer ut till oss andra. Så hon är inne i sin lägenhet ganska ofta.  Samtidigt som hon är väldigt social och tycker om att prata. Vi ville att hunden Rut skulle få med henne på promenader och det fungerade jättebra. (Flera gånger försökte vi personal med att gå en promenad men hon hade oftast en undanflykt.) 

Rut och Anna-Karin har gjort ett enormt stort jobb varje vecka, fått med sig kvinnan ut på promenad och även sedan fikat ute i våran matsal eller ute på utrgården tillsammans. Kvinnan har verkligen fått det man velat, ökad välbefinnande, hon har mått så bra efteråt och även kommit ihåg när man pratat med henne om Rut. (Att hon inte kommer ihåg på engång att Hon varit med Rut är ju pga  hennes sjukdom.)

Att Rut har betytt mycket för våra boenden är ju bara att inse dess glädje hon spridit över allihopa. Rut är en väldigt lugn och fin hund. Går fram självmant till de boende och vill bli klappad. 

 

Slutsats:

2011 förstärktes Socialtjänstlagen med formuleringen ” Socialtjänstens verksamhet, som rör omsorg om äldre personerska få ett värdigt liv och känna välbefinnande”  Politiker och chefer ska skapa förutsättningar i verksamheten för åstadkomma detta. Terapihundar är en del av välbefinnande och det leder till upplevelser av livstid, eufori och lust. Vikten av vardagliga upplevelser av lust och eufori bör hållas aktuellt vid äldreomsorgen. Det leder till arbete med kreativiet och fantasier för att ge stöd och stimulans på olika sätt, tex musik, hobbyverksamheter, husdjur, samvaro och gemenskap, sångstunder, korsordslösning, massage  mm. 

Jaana Sandström 

Undersköterska Skottsundsbacken avd 7

Överlag tycker alla att det varit mycket trevligt och givande för både elever och personal. Vi upplever att eleverna tyckte det var roligt och då särskilt 3 av eleverna uppskattade besöken alldeles extra. Det är även förståeligt att det är svårt att hitta lämpliga aktiviteter som passar denna elevgrupp.

Vi tycker att det varit bra att skynda långsamt med gruppen. Att både Rut och Anna-Karin fått möjlighet att lära känna eleverna, utifrån elevernas specifika förutsättningar. De tre sista tillfällena blev en bra avslutning och knöt ihop hela Ruts praktik.

Både Rut och Anna-Karin har haft ett mycket fint bemötande till våra elever. Båda har en förmåga att vara uppmärksam, lyhörd och inkännande av elevernas olika förmågor och förutsättningar. Ni får en femma i betyg av oss 😊

 

Vi personal upplever att det varit en förmån att få möjlighet att vara delaktiga i Ruts praktik. Vi har sett att våra elever i förlängningen skulle utvecklas på ett positivt sätt i samspel med en skol/terapihund. Både motoriskt och kommunikativt.

Även i grupp 1 och 2 var alla nöjda och tyckte det var både roligt och trevligt i mötet med Rut. Positivt att få vara med vid två tillfällen för elevernas möjlighet att våga samspela med Rut. Deras önskan är att de skulle få möjlighet till fler tillfällen.

Ann-Katrin Nordqvist
Västermalms Gymnasium IAIND 

Jag vill anlita Rut och Anna-Karin!

Jag vill gärna veta mer – kontakta mig med mer information och priser!

Dela på Facebook
Tipsa en kollega
Maila en vän