Våra hundteam med sociala tjänstehundar
Här kan du hitta sociala tjänstehundar som arbetar i din närhet. Filtrera enkelt fram de hundteam som arbetar i ditt landskap nedan.
Finns inte ditt landskap med? Då har vi tyvärr inget anslutet hundteam där just nu,
men vi på terapihundar.se hjälper gärna till att hitta en social tjänstehund nära dig. Kontakta oss via formuläret längst ner på sidan!
- Alla
- Blekinge
- Jämtland
- Medelpad
- Närke
- Skåne
- Stockholm
- Södermanland
- Uppland
- Västergötland
- Västmanland
Anna-Karin & Rut
Linda & Gaia – Knivsta Uppsala
Solveig & Balto
Ann-Sofi & Lucy i Skåne
Maria & Benji – Stockholm
Elin & Izzy & Molly – Uppsala
Inger & Smilla – NÖ Skåne / Blekinge
Susanne, Gul & Japp – Skåne & Blekinge
Petra & Bella i Blekinge
Veronica & Luna – Skåne
Birgitta, Bimse & Björne – Stockholm
Anna-Maria & Ester – Örebro
Joanna & Hilda – Östersund & Bräcke
Anna, Ezter & Rozi -Västerås
Elisabeth, Isa, Leija & Azlan – Göteborg
Stine & Loan – Skåne
Camilla & Rozzo – Stockholm
Sabine & Cleo – Strängnäs
Anna, Alfons & Milton – Borås
Kristina & Malte – Stockholm
Monica & Fina – Västergötland
Helene & Brasse – Stockholm
Olika områden
Sociala Tjänstehundar
är utbildade i:
(Inne på respektive teams sida hittar du info om vad just den hunden är utbildad till)
Inom vård och omsorg är det främst terapihundar som arbetar. Med sitt naturliga ”härochnu-fokus” tydliggör de mindfulness och återhämtning för oss andra. De är fenomenala på att ge tröst, trygghet och värme när livet är svårt eller motivera till aktivitet, interaktion och kommunikation.
I psykiatrin kan en terapihund bidra till rehabiliteringen efter till exempel en utmattning eller depression och minska behovet av medicinering. En kuratorhund / psykologhund kan även hjälpa inneslutna människor att öppna upp sig för samtal.
Både terapihundar och vårdhundar bidrar i fysioterapi där de glatt gör träningen roligare för patienter som behöver öka sin rörlighet, styrka eller koordination. Många tycker att det är roligare att kasta en boll till en hund än att kasta samma boll till en fysioterapeut.
Rut fick i uppdrag att hjälpa en kvinna att bryta sin sociala isolering. Kvinnans anhöriga berättade att hon bara var på sitt rum och inte pratade med någon. Efter bara ett par träffar var kvinnan ivrig att få komma ut på sin promenad med Rut och satt sedan i dagrummet och fikade tillsammans med de andra.
– Anna-Karin
Skolhund omfattar alla hundar som arbetar i skolans verksamhet, dvs pedagoghund, kuratorshund, läshund, m.fl. De är utbildade för att arbeta med barn och i skolmiljö.
Skolhundar jobbar tillsammans med sin förare i dennes profession. I klassrummet bidrar de till lugn, fokus och en god stämning. En orolig elev kan få en varm hund på fötterna eller lite gos och kan därigenom hitta sitt eget lugn och fokus.
Att läsa för en hund som inte dömer eller rättar kan vara lättare än att läsa för en människa. Hunden lyssnar uppmärksamt och tycker att läsaren är fantastisk oavsett läshastighet. En nos i knät blir en effektiv påminnelse om att fortsätta fokusera på uppgiften. Läshundar anlitas också av bibliotek som en del i deras verksamhet för att stimulera till läsning.
För elever som har en problematisk skolfrånvaro har god hjälp av en hund för att komma tillbaka till skolan, känna sig trygg och återfå hoppet om en framtid.
”En dag träffade jag på nioåriga D i korridoren. Han var arg som ett bi och behövde ha sönder något. Hela dagen hade varit katastrof och allt blev fel. Jag föreslog att han skulle följa med mig och Luna ut på en promenad istället för att vara på lektionen och det ville han. Väl ute började han berätta vad som hänt just den dagen och hur det känns att ha ADHD. En liten stund senare skuttade han tillbaka mot klassrummet. Pedagogen berättade senare att han hade avslutat dagen vid sin bänk och arbetat fokuserat. När de sammanfattade dagen räckte han ivrigt upp handen och berättade att han hade haft en jättebra dag för han hade träffat Luna.” -Linda
Vårdhundar och omsorgshundar jobbar främst inom sjukvården, men även inom LSS och liknande verksamheter.
Att som barn behöva gå igenom en plågsam behandling eller provtagning kan bli mycket lättare om man har en vårdhund bredvid sig i sängen. En varm vän som lugnar, tröstar och kanske busar lite.
När en patient vet att livet börjar ta slut upplever många att de inte vill prata om det med sina anhöriga, för att de blir så ledsna. En hund blir inte ledsen på samma vis utan lyssnar med full närvaro.
Inom LSS bidrar omsorgshunden genom att skapa motivation och trygghet. Den ökar även glädjen i att ta en enkel promenad, som skapar därmed ökad hälsa.
”En äldre kvinna som var sängliggande fick besök på rummet av vårdhund varje vecka. Oftast satt föraren bredvid sängen medan hunden och kvinnan lekte med en boll. En dag meddelade personalen att kvinnan var orolig och hade haft mycket ångest och smärta under dagen. De var osäkra på om hon ville ha besök. Vårdhundsteamet gick ändå in för att hälsa, och hunden hoppade direkt upp i sängen och lade sig bredvid kvinnan. Det var något den aldrig hade gjort innan. Efter en liten stund somnade kvinnan och sov lugnt med handen i hundens päls.”
En besökshund bidrar framför allt med sin personlighet och goda humör hos enskilda eller i grupper. Den utgör en fokuspunkt i diskussioner och inspirerar till samtal.
Idag lider allt fler av ofrivillig ensamhet och social isolering. I dessa lägen kan en besökshund och dess förare utgöra en viktig faktor för att höja livskvaliteten och öka det psykiska välmåendet.
Att bara umgås med en hund har bevisat sig hjälpa mot stress, smärta och kan till och med sänka blodtryck. Helt utan medicinska bieffekter!
En sällskapshund på ett äldreboende sprider inte bara glädje och värme. Genom att klappa en hund utsöndras oxytocin av den taktila beröringen. Den mjuka rörelsen i att klappa hundens päls bidrar också till upprätthållandet av muskulär motorik. Hunden bidrar alltså med både mental och fysisk hälsa.
Utöver ovanstående kan hundar bidra på många fler sätt.
I en handledningssituation kan en terapihund bidra med sitt lugn, utgöra en fokuspunkt, agerara i rollspel och visualiseringar och skapar en trygg miljö för samtalet.
En variant av skolhund, sk fadderhund hjälper barn utveckla empati respekt och ansvar för djur och miljö. Terapihundsskolan har specialutbildningar av fadderhundar med direkt koppling till grundskolans läroplan.
Bara fantasin sätter gränserna för hur en hund kan förbättra livet för människor i dess omgivning.