Vad är en social tjänstehund?

En social tjänstehund arbetar med att främja hälsan och öka välmåendet hos människor med olika behov. Den sociala tjänstehunden kallas oftast för terapihund, men kan kan även ha andra titlar beroende på arbetsområde.

Terapihunden kan även kallas:

Hundens titel beror på hundteamets inriktning och utbildning.

Var gör en terapihund?

Till skillnad från en assistanshund som arbetar för sin förare (t.ex. ledarhund eller diabeteshund) kan terapihunden hjälpa en utomstående person. Oftast arbetar hundteamet inom vård och omsorg, i skolan eller hos en privatperson.

Terapihunden har tillsammans med sin hundförare utbildats och godkänts för att hjälpa människor. Hunden blir expert på att möta människor med olika utmaningar så som pyskisk ohälsa, demens eller npf-diagnoser. Hunden tränas för att göra sitt jobb i olika slags miljöer, som ett stimmigt klassrum eller på ett äldreboende.

Ett terapihundsteam arbetar alltid med uppsatta mål för insatsen och regelbunden utvärdering av densamma. Innan insatsen inleds görs en riskanalys och en lokalanpassad hygienrutin.

Var arbetar terapihunden?

Terapihundsteam arbetar främst inom vård, omsorg och socialt arbete, men också inom elevhälsa och vissa insatser inom skolan.

Antalet privatpersoner som anlitar hundteam för sin egen eller någon anhörigs skull ökar stadigt och vi blir ständigt fler som åtar oss uppdrag i klientens hem. 

Att ta hjälp av hund inom skola, vård och omsorg blir allt vanligare i både Sverige och internationellt. Även om olika kommuner och regioner i Sverige har kommit olika långt med att implementera sociala tjänstehundar i de olika verksamheterna visar forskning och erfarenhet att de positiva effekterna är både stora och tydliga.

Rut ger mig superkrafter!

 – Eddie beskriver sina framgångar tillsammans med  Terapihunden Rut.

Vilken utbildning har terapihund och hundförare?

Det finns flera olika utbildningar beroende på hundförarens yrke och arbetsområde.

När man utbildar sig och sin hund till Socialt Tjänstehundsteam handlar mycket om att man som förare ska lära sig att läsa, tolka och förstå sin hund och dess signaler. Varje hund är en individ och har sina favorituppdrag.  En hund blir bara skicklig tjänstehund om den tycker om sitt jobb. Många hundförare vittnar om hur hunden arbetar olika med olika personer oavsett vad föraren har tänkt. Den skapar en egen relation till var och en och anpassar sig till vad som behövs. Som hundförare är man även sin hunds skyddsombud, tolk och trygga hamn, vilket kräver stor kunskap och lyhördhet.

Vad gör de olika typerna av sociala tjänstehundar?

Inom skolan kan hunden motivera elever till att träna läsning, öva sociala koder, stärka koncentrationsförmågan och mycket mer. Många elever med problematisk skolfrånvaro (sk hemmasittare) får god hjälp av en hund som kan erbjuda trygghet, stabilitet och stresslindring och på så sätt närma sig skolan igen. 

Vårdhundsteam arbetar främst inom vård och omsorg och är specifikt godkända för att arbeta i den miljön. När en person är svårt sjuk kan en vårdhund ge effektiv smärtlindring genom avledning och att öka livsgnistan för en stund. Tröst, empati och ångestlindring är andra av hundens expertområden. I kontakten med en hund, t.ex genom att ha sin hand i pälsen stabiliseras puls och blodtryck och nivån av stresshormoner sjunker. 

Besökshundsteam besöker olika verksamheter med syfte att erbjuda glädje och ett positivt avbrott i vardagen. Vanligast är besök inom äldreomsorg, LSS-boenden och vårdboenden. 

Vårdhund

Vårdhund äldreboende fika

Terapihund inom
vård & omsorg

Mötet med en hund kan göra att puls, blodtryck och nivån av stresshormoner sjunker. För personer med demens ser man tydliga positiva effekter på bland annat kommunikation, energi och socialt engagemang.

Skolhund

Pedagoghund skola läshund

Terapihund på skola,
förskola & bibliotek

Hunden lyssnar uppmärksamt och tycker att läsaren är fantastisk oavsett läshastighet. En terapihund kan hjälpa elever med problematisk skolfrånvaro (sk hemmasittare) att närma sig skolan igen.

Terapihund i hemmet

Terapihund privatperson stödhund

Terapihund för privatpersoner

Ett terapihundsteam kan dels ge sällskap för en stund, vilket i sig påverkar humör och mående, men också motivera till promenad eller andra aktiviteter i sociala sammanhang.

Vad säger forskningen om effekten av hundassisterade interventioner?

Hundassisterad intervention innebär att vi tar hjälp av en utbildad hund för att öka välmående hos människor. Denna metod beskrivs inom olika forskningsområden på ett allt mer genomgripande sätt och används inom allt fler verksamheter både i Sverige och internationellt.

Grunden till det samarbetet med människa och hund har en lång historia. Hunden har under många tusen år avlats för att samarbeta med människan på olika sätt. Det har idag gett oss en mängd olika raser med sina egna specialiteter.  Oavsett om hundens genetik har inriktats på jakt, vakt, sällskap eller annat så har de gemensamt en fantastisk förmåga och vilja att samarbeta med oss människor.

Forskare från olika ämnesområden har under senare år presenterat resultat som tydligt visar på hur vi människor påverkas av att umgås med djur i allmänhet och hundar i synnerhet. Under åtminstone 15 000 år har människa och hund utvecklats för att samarbeta med varandra. Det innebär att vi har möjlighet att tolka och förstå varandra på ett unikt sätt. 

Forskningen har hittat samband mellan hundmöten och lycka

Japanska forskare har sett att hundar har en förmåga att göra oss lyckligare, öka vår samarbetsförmåga och även reducera stress. Nivåerna av hormonet oxytocin ökar hos båda när vi umgås. 

Och vi behöver inte ens klappa dem – oxytocin utsöndras även genom ögonkontakt. De där bedjande hundögonen som tar kontakt och känner av, stärker relationen oss emellan.

Anlita en terapihund

Här kan du söka efter ett hundteam i din närhet.

Hur kan en terapihund hjälpa mig?

Många kan vittna om de positiva effekterna av att anlita terapihundar i sin närhet. Även forskningen styrker dessa upplevelser och visar med mätbara evidens på vilka sätt umgänge med hundar påverkar människor. Vill du läsa mer om aktuell forskning inom området kan du läsa på tex Per Jensens hemsida. Vi har även samlat några viktiga punkter en social tjänstehund kan bidra med nedan:

Dela på Facebook
Tipsa en kollega
Maila en vän